VscPro
Zakoni E-commerca, da ne bude kasno! 2015-10-5 https://www.vsc-pro.com/zakoni-e-commerca-da-ne-bude-kasno/1/blog/
Zakoni E-commerca, da ne bude kasno! 5 .  listopad   2015 .

Zakoni E-commerca, da ne bude kasno!

Kad se ideja o pokretanju web shopa definirala i napokon krećete u realizaciju, sigurno se pitate kakve dodatne zakonske regulative morate zadovoljavati kako bi vaša internet trgovina bila u skladu sa zakonom.
Odmah na početku ćemo naglasiti da za e-commerce poslovanje posebna dozvola ne postoji.
Prema definiciji,elektroničko poslovanje putem internet trgovine se ostvaruje tako što se roba i usluge nude i naručuju putem interneta.
Na početku, registriranje trgovačkog društva ili obrta definiranog kao gospodarska djelatnost kupnje i prodaje robe te pružanje usluge u trgovini je obavezno za on line prodaju.Za pokretanje djelatnosti web shopa maloprodaje potrebno je pod djelatnosti registrirati trgovinu na malo preko pošte ili interneta i usluge informacijskog društva.

Nadalje, prema Pravilniku, trgovac mora osigurati odgovarajuće skladištenje robe i dužan je osigurati za tu robu skladište, te iz tih razloga mora podnijeti zahtjev za ishođenje rješenja o ispunjavanju minimalnih tehničkih i drugih uvjeta (nije potrebno ako nudite samo usluge). No, ukoliko će vaša djelatnost obavljati prodaju robe na način „drop ship narudžba“ (način prodaje u kojem prodavatelj ne drži robu na skladištu, nego nudi proizvode na svojoj internet trgovini, zaprima narudžbe od kupaca, te ih prosljeđuje direktno u tvornicu ili veleprodajni centar koji tada šalju robu direktno kupcu) nije potrebno podnositi navedeni zahtjev.

Nabrojat ćemo vam zakonske propise kojima podliježete:
Zakon o trgovini
Zakon o zaštiti potrošača
Zakon o elektroničkoj trgovini
Zakon o obveznim odnosima

Prodaju putem internet trgovine,osim trgovaca, mogu obavljati i: proizvođači i poljoprivrednici, udruge građana i društvene organizacije.

POKRENIMO INTERNET TRGOVINU!
Sva dokumentacija prikupljena i zakonske regulative zadovoljene! Vrijeme je za unos robe u web shop. Kako bi ispunili sve osnovne uvjete prodaje, istaknute moraju biti:
• maloprodajne cijene sa PDV-om u kunama i iskazanom jedinicom mjere, te ostali prateći troškovi ako postoje
• akcije, neki posebni uvjeti, te roba s greškom, moraju biti jasno istaknuti
Između vas i kupca, ugovor je sklopljen kada primite elektroničku poruku da je ponuda prihvaćena. Nakon uspješno obavljene prodaje, dužni ste kupcu poslati račun u elektroničkom ili pisanom obliku.

Ovdje smo vam ukratko saželi sve potrebne zakonske regulative kako bi vam olakšali predodžbu o tome što vas čeka ako ste se odlučili za e-commerce poslovanje. Naravno da je potrebna stručna informiranost kako bi u konačnici sve štimalo. Puno sreće!


Marijana Pavković

Započnite brzo i jednostavno prodaju svojih proizvoda putem interneta!

Zatraži ponudu