VscPro
Što je B2B web shop? 2019-1-22 https://www.vsc-pro.com/sto-je-b2b-web-shop/2177/blog/
Što je B2B web shop? 22 .  siječanj   2019 .

Što je B2B web shop?

Mnoge tvrtke odgađaju otvaranje B2B web shopa zbog kompleksnosti. Umjesto toga, postavljaju digitalne kataloge ili web stranice sa informacijama. Moderne i funkcionalne platforme mijenjaju takvu situaciju, olakšavaju tvrtkama B2B poslovanje i smanjuju troškove.

Što je B2B web shop i zašto bi vam olakšalo poslovanje?Business-to-business elektronička trgovina prodaje proizvode ili usluge između poduzeća putem interneta preko online prodajnih portala te se koristi za poboljšanje učinkovitosti poduzeća, kaže Wikipedia. Svjedoci smo kako B2B e-commerce tržište iz dana u dan sve više raste, čak i na našim prostorima (gdje se online poslovanje ipak malo sporije kreće od područja zapadne Europe i Amerike). Prognoze su analitičara kako će prihod tog tržišta do 2020.godine doseći 6,7 trilijuna dolara. Od 2013. godine globalna e-trgovina je premašila prihod od 5,8 trilijuna.

Na početku ćemo navesti kako postoji zabluda zbog kojih se neke tvrtke teže odlučuju na otvaranje B2B web trgovine - nerazumijevanje tehnologije. Za B2B i B2C poslovanje ne trebate imati dvije web trgovine, sve se odvija unutar jednog portala. Registracijom na web trgovini vaš kupac će biti zabilježen kao pravna osoba kad unese sve potrebne podatke od tvrtke. Također, tada će mu biti dostupni svi uvjeti prodaje (rabat, plaćanje i sl.) kakve ste sa njim i dogovorili.

Ok, vama je sve to jasno ali vaši kupci više vole faksirati narudžbe! Obratite pažnju na dob vaših kupaca. To su milenijci u sve većem broju. Nova generacija nije u dolasku, već su stigli na tržište! Oni ne faksiraju, oni pišu kratke poruke. Kako se na tržištu sve više pojavljuju nove generacije kupaca, tako se i pomiču granice o načinu kupnje. Novi procesi nadmašuju stare. Moderni milenijski B2B kupac ne želi telefonski naručivati robu, oni samo žele riješiti stvari – odmah i sada. Istraživanja pokazuju da su oni prilikom načina naručivanja puno više neovisni od starijih generacija. Imaju običaj provoditi opsežna istraživanja prije donošenja odluke u kupnji. Dok starije generacije vole poslušati mišljenje prodavača, milenijci će poslušati mišljenje samo svojih vršnjaka ili vanjskih stručnjaka – čak 60% posto neće imati kontakta sa prodavačem dok se ne odluče na kupnju. Ovo su navike o kupnji o kojima se brandovi trebaju educirati, graditi povjerenje kupaca i sakupljati zajednicu koja će im biti temelj budućeg poslovanja. Stoga, ako želite razmišljati o svojoj poslovnoj budućnosti, morate biti tehnološki spremni na nju. I na kraju ovih konstatacija, 89% B2B kupaca će putem Interneta obaviti istraživanje prije nego se odluči na kupnju.

B2B kupac očekuje i više pažnje od B2C kupca. Dok web trgovci uglavnom daju značaj dobroj prezentaciji proizvoda, cijena i značajki, ono što klijenta uglavnom zanima je zašto! Zašto odabrati vas kad je mnogo vaših konkurenata na tržištu. Ključno je upoznati svoje klijente, znati njihovu priču, razumjeti njihove izazove da bi im mogli prodavati svoje proizvode. Većina trgovaca promatra svoje klijente putem brojeva, zemljopisnih lokacija, preglednika i ostalih statističkih podataka. Potpuno zaboravljaju da su u pitanju stvarni ljudi sa raznim izazovima, tražeći rješenje za svoj problem. Naročito kod B2B proizvoda, odnosi su dublji i zahtijevaju više razumijevanja. Ovi kupci ne kupuju za sebe, imaju cijeli tim iza sebe, od upravitelja do raznih odgovornosti. Ako razumijete stvarne izazove, brige i potrebe vašeg klijenta, možete optimizirati svoju web-lokaciju za njih, iz prve ruke se pozabaviti tim problemima i izgraditi iskustvo koje rješava njihove probleme i kao rezultat toga povećati prodaju.

Ponavljanje prijašnjih narudžbi je olakotna funkcionalnost za svakog B2B kupca. Kad se kod svake prijave kupcu pojavi njegova stara narudžba koju uz potrebno ažuriranje, samo ponovi, znatno mu ubrzava i olakšava taj postupak. Naravno, web trgovina treba imati tu funkcionalnost u svojoj redovnoj ponudi B2B platforme. Dodatni bonus za prodavača je kada mu prezentirate ponudu novih proizvoda formiranu baš za njega, tzv. cross-sell i upsell prodaja.

Ovo su prijedlozi kako da vaša B2B web shop prosperira bez početničkih boljki:


Edukacijom svojih korisnika – naučite svoje korisnike o svojim proizvodima i njihovim značajkama. Radite promocije, pišite blogove, postavljajte videa. Što više načina korisniku bude dostupno o nekom proizvodu olakšat će mu odluku o kupnji.
Postavite web stranicu FAQ ili često postavljana pitanja- kroz nju navedite sve potrebne upute i značajke vaše B2B web trgovine, način kupovine, plaćanja, dostave i ostalih potrebnih podataka.
Implementirajte ERP sustav u B2B web trgovinu – jer ništa nije više frustrirajuće za kupce od naručenih proizvoda kojih zapravo nema na skladištu!
Uzmite inspiraciju od B2C web trgovina – one utiru put novim tehnologijama, navikama i načinima e-commerce prodaje, usvajajući njihov način poslovanja, unaprijedite svoju B2B web trgovinu.

Ključne prednosti B2B web trgovine su:- Omogućava kupcima brzo naručivanje, praćenje narudžbe i izmjenu rasporeda.
- Izradu prilagođenih kataloga cijena za pojedinačne kupce ili grupe kupaca.
- Izradu prilagođenih popusta za pojedinačne kupce ili grupe kupaca
- Omogućava kupcima jednostavno ponavljanje prijašnjih narudžbi

VSC Pro+ web trgovina daje i više funkcionalnosti nego što smatrate nužno potrebnim za početak vašeg B2B e-commerce poslovanja!

Započnite brzo i jednostavno prodaju svojih proizvoda putem interneta!

Zatraži ponudu