VscPro
Navike hrvatskih on line kupaca 2016-3-23 https://www.vsc-pro.com/navike-hrvatskih-on-line-kupaca/31/blog/
Navike hrvatskih on line kupaca 23 .  ožujak   2016 .

Navike hrvatskih on line kupaca

Iako se sve češće spominje kupovina putem internet trgovine, još uvijek postoje određene skepse oko takvog načina prodaje. Da li zbog nepovjerenja prema nekom brendu, straha od ostavljanja broja kartice na internetu, lošeg iskustva iz neke prijašnje kupovine ili su kupci jednostavno navikli određene artikle kupovati off line. Za sve takve nedoumice, razna istraživanja koja se provode nam uvelike rasvjetljavaju sliku ecommerce situacije, kako u Europi, tako još više u Hrvatskoj. Ipak se većina takvog poslovanja još uvijek najviše odvija u granicama lijepe naše.

Najnovije istraživanje nam dolazi od tvrtke Perpetuum mobile, te obuhvaća mnoga pitanja i nedoumice u vezi on line kupovine.

Podatak da 65% Hrvata kupuje na internetu nam govori o trendu rasta, a tim više što je većina njih kupovala preko interneta više od 5 puta u zadnjih godinu dana. Dakle, to nam potvrđuje da bi svaka off line trgovina koja još nema web shop svakako trebala razmišljati o širenju poslovanja u tom smjeru. 76% ispitanika kupuje kod domaćih trgovaca, a većina ih provjerava cijene i kod drugih internet trgovina. Ovo nam svakako govori da ima dosta povjerenja u naše on line trgovine i da su naši internet prodavači uspješno izgradili povjerenje kod kupaca.

No ovdje svakako treba istaknuti glavne zamjerke ispitanika. Gotovo polovica ih zamjera što su cijene proizvoda on line i off line prodaje podjednake, te na visoku cijenu dostave. Takvi podaci puno govore trgovcima i daju do znanja da bi brojke mogle biti i veće kada bi se poradilo na ovim stvarima. Zbog same činjenice da, bez obzira što i u internet trgovinu treba ulagati, troškovi poslovanja su ipak povoljniji od klasične trgovine. Nema troškova lokala, prodavača, režija i ostalo, te bi cijene proizvoda u web shopu ipak mogle biti niže. O dostavi stalno naglašavamo, a prema ovim podacima ona je još uvijek važan segment da se zaključi prodaja proizvoda u košarici. Bilo bi dobro razmotriti i o nekim dodatnim pogodnostima koje bi vaši kupci htjeli ostvariti prilikom kupovine.

Kod sigurnosti kupovine, očekivano, kupci daju puno značaja. Ono što bi ovdje istaknuli je da 1/3 ispitanika provjerava sigurnosne certifikate trgovina, a gotovo 90% ostavlja podatke o kreditnoj kartici samo ako ih trgovina ima. 27% kupuje na rate za iznose veće od 500 kuna, a pola bi ih odustalo ako bi za to morali platiti naknadu.

Kako privući kupce?

Niže cijene su uvijek najbolji magnet za veću prodaju, pa tako misli i 43% ispitanika, 30% još uvijek smatra da bi trebalo uvjeriti kupce da je takav način kupovine siguran, a 20% smatra da je potrebno ponuditi usluge koje inače nisu dostupne.

Mi bi se ovdje nadovezali i ponovno naglasili da nam naše veliko 10-godišnje iskustvo govori da osim ovoga što su ispitanici naveli, u internet trgovinu je jako važno neprestano ulaganje. U samu promidžbu, marketing, dizajn... Kad jednom unesete artikle, nemojte pomisliti da je vaš posao završen i da će kupci sami doći. Pratite konkurenciju, pišite tekstove o proizvodima i trgovini, o nekim zanimljivim događanjima koje bi voljeli podijeliti sa svojim kupcima i uvijek im budite na raspolaganju. Ako postoji neki upit ili problem kojeg je potrebno riješiti, nastojte to učiniti u što kraćem roku.

Vjerujte, sa takvim poslovanjem, vrlo brzo će vam se vratiti uloženo i vaša internet trgovina će ići uzlaznom putanjom.

Započnite brzo i jednostavno prodaju svojih proizvoda putem interneta!

Zatraži ponudu