VscPro
Koristite li Google Analytics? 2016-3-15 https://www.vsc-pro.com/koristite-li-google-analytics/30/blog/
Koristite li Google Analytics? 15 .  ožujak   2016 .

Koristite li Google Analytics?

Google Analytics je besplatan alat za mjerenje mnoštva podataka koji su važni svakom vlasniku web trgovine. Naročito ako ste se odlučili za neku od marketinških on line kampanja kojom promovirate svoju internet trgovinu. Za razliku od off line poslovanja gdje uglavnom sa sigurnošću možete znati podatak koliko vas je neka marketinška kampanja koštala, kod on line trgovine možete izmjeriti sve okolnosti koje su dovele do određenih rezultata, te naravno na koji ih način poboljšati. On je kompleksan alat kojeg možete pokušati sami proučavati ili prepustiti da za vas to odrade stručnjaci.

Nakon što se kreira račun na analyticsima i doda kod za praćenje svih podataka sa vaše domene, zacijelo će vas u početku interesirati broj posjeta, odnosno sesija na vašu stranicu. Koliko je novih korisnika stiglo na vaš web i koliko se posjetilaca vratilo te koliko su stranica pogledali na vašem webu.

Ako demografski pregledate svoju publiku saznat ćete koji posjetioci su pregledavali vašu trgovinu: dob, spol. Kojih interesa su ti posjetioci. Geografski podaci će vam otkriti sa kojeg područja najviše dolaze, te dali pretragu vrše sa desktop ili mobile uređaja. Iz ovih podataka možete vidjeti dali je pogođena ciljna skupina kojoj se obraćate.

Potrebno je vidjeti koliko se vaši posjetioci zadržavaju na webu i na artiklima, te koliko njih ne završi kupnju.

Gdje su posjetioci pronašli vašu trgovinu: pretragom na tražilici (organskom), linkom sa neke druge stranice ili putem društvenih mreža. Važan podatak gdje možete saznati kakvim kampanjama se predstaviti na internetu kako bi bili što učinkovitiji.

Kako se prodaje koji artikl iz web shopa, koje veličine, boje, vrste...

Na kraju ćete u konverzijama vidjeti rezultat koliko je koji artikl ostvario uspjeh kod same prodaje. Cijeli proces će biti u potpunosti učinkovit ako ste na samom početku točno odredili ciljeve (goals) koji vas zanimaju. Jer tek tada ćete mnoštvo podataka koje nudi Google Analytics iskoristiti na najkorisniji način.

Ovo bi bio jedan mali uvod u područje bez kojeg je u današnje vrijeme zapravo nezamislivo poslovati na internetu. Jer, slažete se, zašto ne iskoristiti sve podatke koje nam nudi ovaj moćan Google alat.

Započnite brzo i jednostavno prodaju svojih proizvoda putem interneta!

Zatraži ponudu