VscPro
Zakonski propisi u internet trgovini 2018-2-22 https://www.vsc-pro.com/zakonski-propisi-u-internet-trgovini/2136/blog/
Zakonski propisi u internet trgovini 22 .  veljača   2018 .

Zakonski propisi u internet trgovini

Kao da se svi u zadnje vrijeme brinu samo oko GDPR-a! OK, kazne su rigorozne, uredba vrlo kompleksna zbog brojnih mjera koje propisuje i na kraju, potrebna je velika stručnost kod primjene tog zakona. No, zbog navedene Uredbe ne smijemo zanemariti postojeće zakone kojima podliježu Internet trgovine. Obzirom da se mnogo piše u zadnje vrijeme isključivo o GDPR-u, malo ćemo vas podsjetiti i na te zakone.

Zakon o trgovini

Zakon o zaštiti potrošača

Zakon o elektroničkoj trgovini

Zakon o obveznim odnosima

Svaka Internet trgovina mora imati istaknute slijedeće zakonske obaveze:

- Puni naziv i svi obavezni podaci pravne osobe u čijem je vlasništvu internet trgovina

- Istaknuti Obrazac za jednostrani raskid ugovora

- Navedene Opće uvjete poslovanja

- Informacija o Zakonskom jamstvu trgovca za materijalni nedostatak proizvoda

- Jasan naputak o pisanju prigovora

Cijene koje su istaknute u internet trgovini trebaju biti u skladu sa Pravilnikom o načinu isticanja maloprodajne cijene i cijene za jedinicu mjere proizvoda i usluga. Jasno istaknite akcije, neke posebne uvjete ako postoje, te robu s greškom.

Tvrtka ili obrt u čijem je vlasništvu internet trgovina treba biti definiran kao gospodarska djelatnost kupnje i prodaje robe te pružanja usluge u trgovini. Pod djelatnosti treba registrirati trgovinu na malo preko pošte ili interneta i usluge informacijskog društva.

Isto tako, prema Pravilniku, trgovac mora osigurati odgovarajuće skladištenje robe i dužan je osigurati za tu robu skladište, te iz tih razloga mora podnijeti zahtjev za ishođenje rješenja o ispunjavanju minimalnih tehničkih i drugih uvjeta (nije potrebno ako nudite samo usluge). No, ukoliko će vaša djelatnost obavljati prodaju robe na način „drop ship narudžba“ (način prodaje u kojem prodavatelj ne drži robu na skladištu, nego nudi proizvode na svojoj internet trgovini, zaprima narudžbe od kupaca, te ih prosljeđuje direktno u tvornicu ili veleprodajni centar koji tada šalju robu direktno kupcu) nije potrebno podnositi navedeni zahtjev.

Dobro provjerite regulativu, jer možda na neke od navedenih zakona niste dobro obratili pažnju!

Započnite brzo i jednostavno prodaju svojih proizvoda putem interneta!

Zatraži ponudu