VscPro
U ovom periodu upoznajte kupce sa svojom B2B internet trgovinom 2020-4-23 https://www.vsc-pro.com/u-ovom-periodu-upoznajte-kupce-sa-svojom-b2b-internet-trgovinom/2193/blog/
U ovom periodu upoznajte kupce sa svojom B2B internet trgovinom 23 .  travanj   2020 .

U ovom periodu upoznajte kupce sa svojom B2B internet trgovinom

Da bi B2B poslovanje općenito postiglo što bolji uspjeh, potreban je što brži prelazak B2B distributera na digitalno poslovanje. Ono omogućava kupcima jednostavno i samostalno naručivanje artikala i ponavljanje prošlih narudžbi. Korisničko iskustvo će dodatno poboljšati live chat povezan sa dobrom korisničkom službom i detaljne specifikacije artikala.

Pandemija je ubrzala tu potrebu.

Čest je slučaj da prodaja u B2B organizacijama ovisi o ključnim dugogodišnjim zaposlenicima tvrtke. Točni postupci i sustavi komercijalista nisu u potpunosti dokumentirani na jednom mjestu. Na primjer, samo jedan komercijalist je upoznat sa cijenama i uvjetima kupovine za jednog određenog kupca. U tom slučaju ručni procesi mogu dovesti do niza propusta i pogrešaka. Uvođenje digitalnih procesa u poslovanje donosi promjene u svakoj tvrtki. U doba pandemije može biti posebno izazovno.

Za što bezbolniji početak B2B ecommerce poslovanja, napravite popis funkcija na najvišoj razini poslovanja: prodaja, operativne funkcije, služba za korisnike, otprema narudžbi. Pritom definirajte gdje je uski protok poslovanja i gdje bi moglo doći do određenih zastoja ili problema. O toj problematici raspravite sa zaposlenicima iz navedenih odjela. Obzirom na nastalu situaciju, obavite sastanak putem video poziva i snimite ga kako bi u kasnijim fazama mogli još jednom provjeriti spomenutu problematiku. Prema potrebi se možete i priključiti zaposleniku kod obavljanja redovitih poslovnih aktivnosti kako bi što bolje procesuirali svaki korak. Takav način može poslužiti i kao osnova za prelazak na digitalno poslovanje.

Slijedeći korak je odabir kvalitetnog poslovnog sustava. Ovdje mislimo na B2B ecommerce sustav, ERP sustav i eventualne ostale potrebne sustave kompatibilne sa navedenima. Mnoge B2B tvrtke imaju postojeće zastarjele sustave. Neki od njih koriste te sustave redovito i navikli su na njih. Neki se njima nisu niti služili. Svi prepoznaju potrebu za novim sustavima ali se na neki način i boje tog prelaska. No, vaše poslovanje sve više trpi i promjena je nužna.

Obzirom da prelazak na novi sustav traje i po nekoliko mjeseci, započnite sa istraživanjem što ranije. Najbolje savjete će vam dati kolege iz vaše industrije koji su taj proces već prošli. Pitajte ih o svojim iskustvima samog sustava i implementacije. Također se obratite i potencijalnim davateljima usluga. Pitajte ih za prezentacije i njihove reference.

Ako već jeste vlasnik B2B internet trgovine, ovaj period pandemije se može odlično iskoristiti za navikavanje kupaca da kupuju putem vašeg B2B ecommerce sustava. Dok im pružate jednostavnu i sigurnu kupovinu bez fizičkog kontakta, privikavate ih na način kupovine koji će u budućnosti biti prioritet vašeg poslovanja. Jer svjesni smo kako će ova situacija promijeniti mnogo toga kako u našim privatnim životima, tako i u poslovnom svijetu.

Nekim vašim korisnicima će u početku trebati pomoć kod naručivanja. Za početak ih podsjetite da iako vaša fizička lokacija ne prima stranke, svoje narudžbe mogu redovito slati online. Usmjerite svoje komercijaliste, koji trenutno ne obavljaju svoj posao na terenu, da kontaktiraju korisnike i usmjeravaju u vaš B2B ecommerce sustav. Uz navedeno, svakako neka svojim kupcima budu od pomoći prilikom korištenja sustava.

Kupci od vašeg ecommerce sustava očekuju da im prikazujete relevantne informacije. Stoga, u svojoj internet trgovini morate pružati precizne, ažurne i pravovremene podatke, od prikaza artikla, pa do završetka narudžbe i otpreme. Budite sigurni da vaši kupci na jednostavan način mogu završiti proces narudžbe, pratiti njezin tok, a kod povrata da ne dolazi do komplikacija.

Vaša internet trgovina mora pratiti svu kompleksnost B2B poslovanja. Osobito mora biti točna kod prikaza dogovorenih cijena i rabata sa vašim kupcima.

Iako još uvijek nemate otvorenu B2B internet trgovinu, nije kasno da krenete u tom smjeru. Covid-19 je promijenio navike kupaca i vrlo je izgledno da će te navike postati realna situacija i u budućim vremenima poslovnog i prodajnog sistema.

Započnite brzo i jednostavno prodaju svojih proizvoda putem interneta!

Zatraži ponudu