VscPro
SEO za početnike 2017-10-23 https://www.vsc-pro.com/seo-za-pocetnike/2119/blog/
SEO za početnike 23 .  listopad   2017 .

SEO za početnike

Novi ste ponosni vlasnik Internet trgovine. Upijate sa svih strana savjete i iskustva kako bi se prodaja pokrenula. Postavili ste kvalitetne slike uz proizvode, unijeli sažete i kratke opise za njih. Zadovoljni ste sa naslovnom stranicom na kojoj se ističu mnoge pogodnosti i dobre prilike iz vašeg web shopa. Ostao je još jedan detalj oko kojeg niste sigurni kako bi mu pristupili. Zove se Search Engine Optimization, a ono jedino što ste o njemu saznali je da vam može pomoći u rangiranju na tražilicama i da ima veze sa odabirom ključnih riječi. Jer, na kraju krajeva, uzalud vaše slike, opisi i naslovna, ako vas je teško pronaći na tražilicama. A kamoli stići na prvu stranicu! Utopija, zamalo…

U svakom slučaju SEO je mnogo više od samih ključnih riječi. No, nećemo se ovdje time zamarati. Krenut ću redom i ukratko nabrojati elemente kojih bi se trebali pridržavati od samog početka kako bi vaš web shop čim prije mogao doći do neke prihvatljive vidljivosti na tražilici.

Ključne riječi


Prije nego što se krene u ikakav SEO proces, potrebno je istražiti ključne riječi. Iako niste nikakav SEO specijalist, ključne riječi možete na jednostavan način istražiti putem besplatnog alata Keyword Planner. Krenite sa riječima koje su relevantne za ponudu vašeg web shopa. Između riječi koje će alat prikazati, odaberite one koje nisu previše širokog dometa i koje nisu jako konkurentne. Takav pristup je važan, jer se prilikom pretrage neće prikazati mnogo rezultata gdje se teško ističu novi pojmovi na tražilici. Bazirajte odabir na ključnim riječima dugog naziva, jer su korisnici vremenom postali precizniji prilikom pretrage nekog pojma. Npr. pretraga „računalo“ daje 2,200,000 rezultata. Dok sa pojmom „računalo za grafički dizajn“, tražilica nudi znatno manjih 40,000 rezultata.

Title tagovi

Title tagovi su naslovi koji nisu vidljivi na samoj tražilici, već pri vrhu browsera i u rezultatima pretraga. Vrlo je važno da sadrži ključne riječi i da nije duži od 65 znakova (između 35 – 65 znakova). Title tag mora biti jedinstven za svaki artikl, kategoriju i ostalo. Oni su vrlo važan dio SEO procesa i na njega je potrebno staviti naglasak od samog početka.

Meta opisi

Opisi koji će ukratko opisati vaš artikl ili kategoriju web shopa na tražilici nema direktan utjecaj na rang ali zato ima znatan utjecaj na percepciju korisnika i njegovu odluku da odabere između ponuđenih rezultata na tražilici. Meta opis treba biti dugačak unutar 70 – 156 znakova. Također treba biti jedinstven za svaki artikl. Poželjno je da sadrži ključnu riječ. Dok je za sadržaj opisa poželjno da ukratko predstavi proizvod i korisnika poziva na akciju.

Vjerujte, ova tri ponuđena pojma nisu, zapravo, niti zagrebli proces optimizacije za tražilice. No, za vas, kao svježeg vlasnika web shopa, ovo bi bile prihvatljive početne smjernice. Vesela vijest je da sve navedeno možete na vrlo jednostavan način, kroz VSC Pro+ administraciju sami unijeti. Sa onim kompliciranijim dijelom SEO-a se ne zamarajte, mi ćemo to odraditi umjesto vas!

Započnite brzo i jednostavno prodaju svojih proizvoda putem interneta!

Zatraži ponudu