VscPro
Posvećujete li dovoljno pažnje zadržavanju postojećih kupaca? 2017-1-31 https://www.vsc-pro.com/posvecujete-li-dovoljno-paznje-zadrzavanju-postojecih-kupaca/86/blog/
Posvećujete li dovoljno pažnje zadržavanju postojećih kupaca? 31 .  siječanj   2017 .

Posvećujete li dovoljno pažnje zadržavanju postojećih kupaca?

Cilj vam je privući što više novih kupaca u svoj web shop? Logično, to je jedan od temelja uspješnog poslovanja. Prema toj logici razvijamo i marketinške kampanje te mnoge druge strategije poslovanja. No ovdje bi trebali pripaziti da ne upadnete u zamku gdje bi se moglo dogoditi da zanemarite postojeće kupce. Posvećujete li dovoljno pažnje kako bi ih zadržali?

Trebali bi, jer prema istraživanjima, upravo oni troše 67% više od novih kupaca. Takva profitabilnost od novog kupca će tvrtku koštati 16 puta više. A i stjecanje novog kupca bi vas moglo koštati čak 5 puta više. Dok sa druge strane, povećate li stopu zadržavanja 5%, imate mogućnost povećati profitabilnost velikih 125%!

Također postoji vjerojatnost 7 puta veća da upravo ti, zadovoljni, postojeći kupci isprobaju vaš novi top proizvod. A 9 puta veća da će vas preporučiti svom prijatelju. Dakle, postojeći kupci su vaše rješenje za dugovječnost uspješnog poslovanja i uspješan zagovaratelj koji će privući nove klijente.

Praćenje konkurencije je zdrav način poslovnosti. No to nikako ne bi trebalo prerasti u kopiranje. Postojeći kupac je upravo ostao vaš kupac zbog ponude koju nisu pronašli kod vaše konkurencije. Treba nastojati razumjeti što takvi postojeći kupci žele i nastojati takve ponude učiniti još boljima.

Još jedna zamka u koju tvrtke često upadaju je kad, prilikom porasta prihoda, krenu nuditi usluge (proizvode) koje su izvan njihove stručnosti. Što se tada događa? Previše su usredotočeni na nove usluge zbog plasmana na tržištu i njihove osnovne usluge tada pate. Tada se postojeći kupci više ne mogu osloniti na njihovu ponudu i ovdje postoji mogućnost da ih počnu gubiti.

Slijedeća mogućnost koja se može dogoditi da postojeći kupci počnu odlaziti je zastarjela tehnologija. Potrebno je pratiti te trendove no ne mijenjati poslovanje iz temelja zbog svake nove promijene. Mi u VSC Pro+ brinemo o tome, naši korisnici to već znaju! Smatramo da se ne treba prepustiti trenutnom uspjehu, već stalno naporno raditi jer trenutna sreća ne jamči uspješnu budućnost! Mi volimo ovo što radimo i ta strast nas tjera u nove izazove kojima širimo svoja znanja i za buduće uspjehe!

Izvor: Leading on the Edge of Chaos: The 10 Critical Elements for Success in Volatile Times; Jeremy Bednarski

Započnite brzo i jednostavno prodaju svojih proizvoda putem interneta!

Zatraži ponudu