VscPro
Neuromarketing u E-commerce poslovanju 2018-8-8 https://www.vsc-pro.com/neuromarketing-u-e-commerce-poslovanju/2152/blog/
Neuromarketing u E-commerce poslovanju 8 .  kolovoz   2018 .

Neuromarketing u E-commerce poslovanju

Kako se što bolje približiti razmišljanjima i odlukama kupaca? Što i na koji način obuhvati njihovu pažnju kad surfaju internetom? Neuromarketing je znanost koja pomaže na tom području te je koriste mnogi svjetski poznati brandovi prilikom izrada marketinških kampanja. Jednostavno rečeno – to je kombinacija marketinga i neuroznanosti. Nudi nam objašnjenja na koji način kupac razmišlja i što utječe na njegove odluke kod kupovine i narudžbe.

Od kuda krenuti?

Prvenstveno bi se svaki vlasnik web shopa trebao staviti u ulogu kupca i objektivno pogledati sve aspekte trgovine koju nudi na tržištu. Sadržaj koji trgovci postavljaju u web trgovine ne bi trebao biti samo prodajnog karaktera. Kupci traže prilikom pregledavanja ponuda u E-commercu i sadržaj bi trebao ići u tom smjeru. Pored osnovnih značajki artikla, pokušajte prikazati kupcu prednosti koje mu proizvod može pružiti.

Dizajn je slijedeća vrlo važna stavka koja utječe na percepciju korisnika prema Internet trgovini. No, ukoliko navigacija nije napravljena da dovodi kupca do cilja jednostavnim i kratkim putem, sav trud je uzaludan.

Pokažite hrabrost i odvažnost prilikom odabira marketinških ideja i nemojte dozvoliti da se reklama za vaš proizvod izgubi u mnoštvu istih koja se kupcima prikazuju na svakodnevnom nivou.

Osvrnut ćemo se na neke osnovne pojmove neuromarketinga koje obuhvaćaju i web.

Boje direktno utječu na naše emocije. O pojedinim bojama smo već pisali. Obzirom da čak 85% potrošača tvrdi da su boje glavni faktor koji utječe na njihovu odluku o kupnji, svakako je važno posvetiti više pažnje prilikom odabira boja za web. Također boja može povećati prepoznatljivost branda do 80%.

Smjer lica na fotografiji utječe na smjer privlačenja pažnje na webu. Kada je smjer lica na fotografiji usmjeren na podatak koji želite istaknuti na webu, veće su šanse da potaknu i korisnika da gleda u tom smjeru. Spomenutu studiju sa navedenim rezultatima je proveo Neuroscience Marketing.

Odabir pravih fontova ima direktan utjecaj na prijenos poruke korisnicima. Brojne studije pokazuju kako korisnici vole jednostavne fontove koje mogu čitati i razumjeti. Dok je za neke specifične oglase u pojedinim slučajevima dobro koristiti i složenije fontove.

Gradite brand na povjerenju svojih korisnika. Budite dosljedni u svojim ponudama, cijenama i isporukama. Povjerenje je vrlo važno kod dobivanja preporuka i izgradnji vjerodostojnog poslovanja.

I na kraju nemojte zaboraviti ponuditi osmijeh, jer marketinška istraživanja potvrđuju da slike sa nasmiješenim ljudima imaju više efekta kod korisnika od slika ozbiljnih poslovnih ljudi.

Razumijevanje osnovnih načela ljudskih emocija je od vitalnog značaja uspješnog poslovanja na internetu.

Započnite brzo i jednostavno prodaju svojih proizvoda putem interneta!

Zatraži ponudu