VscPro
Jeste li spremni za rast B2B ecommerce? 2019-3-18 https://www.vsc-pro.com/jeste-li-spremni-za-rast-b2b-ecommerce/2180/blog/
Jeste li spremni za rast B2B ecommerce? 18 .  ožujak   2019 .

Jeste li spremni za rast B2B ecommerce?

Svijet ecommerce-a se stalno mijenja, pa je vrlo važno pratiti trendove. Osobito trgovci u B2B web shopu trebaju obratiti posebnu pozornost na nove informacije koje im mogu pomoći u prodajnim i marketinškim strategijama. Kupci u B2B web shopu su sofisticiraniji, stoga se treba preciznije posvetiti targetiranju takvog tržišta.

Trendovi na koje treba obratiti pozornost


Ako se osvrnemo na podatke kako je u Americi B2B pretekao B2C po potrošenom iznosu putem online transakcija i dosegnuo svjetsku tržišnu vrijednost od 7,7 trilijuna, za razliku od 2,3 trilijuna B2C tržišta. Također na tim prostorima 93% B2B kupaca preferira naručivanje online što je ogroman pokazatelj u kojem smjeru se kreće taj trend. A i sam proces donošenja odluka o online kupnji se također razvija – 74% B2B kupaca istražuje prije kupnje. Na našem podneblju zaostajemo za takvim rezultatima, ali iz godine u godinu istraživanja i kod nas pokazuju porast naručivanja u B2B web shopu. I kod nas kupci sve više stvaraju navike online naručivanja zbog smjene generacija (naravno, mlađe generacije su sklonije online naručivanju) i jednostavnosti postupka.

To sve pokazuje koliko je važno da vaša B2B web trgovina pruža kvalitetne informacije. Opisi proizvoda, slike i dodatni materijali kao što su videozapisi i priručnici koji se mogu preuzeti su fantastične ideje - ako im pristupate ispravno. Sve te informacije morate predstaviti na način da ih ljudi u konstantnom nedostatku vremena mogu lako i jednostavno koristiti. B2B kupci su vrlo često u gužvi i pod stresom, pa se zbog toga događa da u konačnici nisu zadovoljni obavljenom narudžbom. Zapamtite da je većina B2B kupaca već prilično dobro upoznata s potrebama svojih tvrtki. Kako bi smanjili žaljenje zbog kupnje i povećali B2B prodaju, izravno se pozabavite problemom koji će vaši proizvodi riješiti, umjesto da navedete značajke i prednosti.

Slijedeći važan segment je da utvrdite tko su zapravo vaši B2B kupci. Uglavnom se pretpostavlja kako su kupci rukovodioci u tvrtkama, a zapravo u većini slučaja ciljate zaposlenike kojima je dodijeljena određena količina moći i strogi proračun za rad.

U marketinškom pogledu, email je najznačajnija B2B marketing strategija. Poslije nje po važnosti je SEO i na kraju društvene mreže. Pokazatelji govore o preporuci korištenja svih navedenih strategija.

Obzirom da se postupak kupnje B2B kupaca uvelike oslanja na istraživanje, posebno treba na to obratiti pozornost. Omogućiti im ponavljanje prijašnjih narudžbi i automatsko dodavanje, čak velika većina kupaca to očekuje. Što je proces naručivanja jednostavniji, to bolje.

Uložite mnogo truda na izgradnju vjerodostojnosti kod vaših B2B kupaca. Pritom nemojte zanemariti dizajn vašeg B2B web shopa sa jednostavnom navigacijom. Jer ništa ne frustrira posjetitelje kao teško pronalaženje informacija na web lokaciji. U konačnici, pritom se ostavlja dojam da ste manje transparentni u nekim informacijama, npr.cijenama. Još jedna činjenica koja je važna za izgradnju vjerodostojnosti, a vrlo često zanemarena je stranica „O nama“. Klijenti, a posebno poslovni korisnici vole znati informacije o vama prije nego što započnu poslovanje sa vama. Žele znati s kim rade, što pokreće vaše poslovanje i koji su vaši ciljevi. Zato je više nego vrijedno uložiti vrijeme i trud u stvaranje transparentnog i uvjerljivog teksta „O nama". Napravite neodoljivu priču o svom poslu, vašoj misiji i vašem timu.

Bez obzira na to tko ste ili što vaša tvrtka prodaje, izgradnja povjerenja i vjerodostojnosti putem e-trgovine mora biti prioritet. Prije stjecanja kupaca, prije narudžbe, prije prihoda, vaš je posao dokazati potencijalnim klijentima da vaše poduzeće može zaslužiti njihovo povjerenje.

B2B web trgovina bilježi porast u poslovanju upravo zbog svoje praktičnosti koju kupci sve više traže. Puno je brže i jednostavnije istražiti informacije i na kraju napraviti narudžbu putem interneta.

Započnite brzo i jednostavno prodaju svojih proizvoda putem interneta!

Zatraži ponudu