VscPro
Izračun troška dostave u web shopu 2017-7-5 https://www.vsc-pro.com/izracun-troska-dostave-u-web-shopu/2105/blog/
Izračun troška dostave u web shopu 5 .  srpanj   2017 .

Izračun troška dostave u web shopu

Slanje narudžbi je glavni dio online prodaje. I jedan od važnih faktora E-commerce poslovanja za svakog vlasnika web shopa. Mnogi od njih nude više rješenja za različite opcije dostave. Činjenica je da je dostava skupa, dok nasuprot tome korisnici očekuju da je dostava besplatna. Jer, na kraju krajeva, naručene pošiljke iz mnogih dijelova svijeta stižu besplatno. Sa druge strane, domaći vlasnici web shopova si to ne mogu priuštiti, jer ih dostava previše košta. Stoga je važno provesti ispravnu strategiju dostave za vašu Internet trgovinu. Jer treba imati na umu da gotovo dvije trećine korisnika napušta košaricu zbog previsoke cijene dostave.

Na početku je bitno izračunati točan trošak dostave za vaše proizvode. U izračun je potrebno uključiti brojne faktore, poput: veličine i težine paketa, nacionalna ili prekogranična pošiljka, pakiranje (treba obratiti pažnju dali neke proizvode pakirate u prilagođenu ambalažu koja odudara cijenom). Svakako nemojte zaboraviti provjeriti na koji način konkurencija pakira i dostavlja naručenu robu. Uzmite u obzir i podatak da će gotovo polovica korisnika ponoviti narudžbu ako je isporučena roba zapakirana u prvoklasnu ambalažu.

Povrati su noćna mora zacijelo svakom vlasniku web shopa! Također trošak koji je potrebno staviti u izračun dostave. Iz tog razloga, potrebno je detaljno napraviti izračun takvog troška.

Besplatna dostava, jedan od jačih marketinških trikova koji uvijek donese određeni porast prodaje. No, isto tako, uglavnom neisplativa svakom trgovcu. To je razlog što besplatnu dostavu nude iznad određenog cjenovnog praga. Koji je isplativi cjenovni prag za vas? Najbolje je napraviti A/B test.

Neke Internet trgovine imaju fiksni trošak dostave za sve. Istraživanja pokazuju da konverzije padaju 50% ukoliko se besplatna dostava ne nudi uopće. Pronađite način kako da dostavu ponudite besplatno barem tokom većih blagdana.

Još jedan važan segment je da korisnici prilikom kupovine u web shopovima sa ekskluzivnim (skupim) proizvodima očekuju besplatnu isporuku.

Kad uključujete trošak dostave u osnovnu cijenu, ona će biti viša od konkurencije. Kod ovakvog načina izračuna treba biti posebno oprezan i pratiti konverzije kako ne bi došlo do gubitka kupaca.

Koji god način da trenutno koristite, naša preporuka je da neprestano pratite utjecaj takvog izračuna dostave na prodaju u vašoj Internet trgovini i prema potrebi mijenjate i prilagođavate se tržištu.

Izvor: PrestaShop

Započnite brzo i jednostavno prodaju svojih proizvoda putem interneta!

Zatraži ponudu