VscPro
Internet of Things u E-commerce sustavima 2018-3-1 https://www.vsc-pro.com/internet-of-things-u-e-commerce-sustavima/2137/blog/
Internet of Things u E-commerce sustavima 1 .  ožujak   2018 .

Internet of Things u E-commerce sustavima

Internet Of Things, skraćeno IoT, prevedeno na hrvatski Internet stvari je pojam koji cjelokupno obuhvaća fizičke uređaje koji su povezani sa internetom te na taj način prikupljaju i dijele podatke. To postavlja razinu digitalne inteligencije na uređaje, te djeluje na cjelokupno korištenje interneta. Zaista je velik broj fizičkih uređaja koji su opremljeni potrebnim senzorima i imaju mogućnost spajanja na Internet: od raznih kućanskih aparata, preko popularnih dodataka za mjerenje tjelesnih aktivnosti, nosiva tehnologija pa sve do raznih proizvodnih uređaja. Obzirom da je danas Wi-fi ugrađen u mnoge uređaje, a brzina interneta vrlo zadovoljavajuća, u svijetu tehnologije IoT očekuje se ekspanzija u narednom desetljeću. Nedugo smo svjedočili otvaranju prve fizičke trgovine sa automatskom naplatom – Amazon Go. Funkcionira na način da kupac samo uđe u trgovinu, obavi kupnju i račun automatski plati putem pametnog telefona pri izlasku. Svjedočit ćemo u kojem smjeru će se formirati trgovine takve vrste u budućnosti.

Možemo li uopće pretpostaviti kakav utjecaj će IoT imati na E-commerce? Za sada možemo samo pretpostaviti prema mogućnostima koje se već pomalo primjenjuju u E-commercu na globalnom nivou.

Upravljanje zalihama skladišta putem određenih senzora koji se instaliraju u sustavima mogu kontrolirati stavke koje izlaze iz skladišta i one koje se dodaju zalihama. Također imaju mogućnost prikupljanja i slanja relevantnih podataka u ERP sustave. Sve navedeno pojednostavljuje cjelokupni E-commerce sustav.

Isporuka pošiljaka se putem navedenih senzora i GPS-a može na vrlo precizan i brz način dostaviti na željenu adresu. Isto tako može pomoći u automatizaciji procesa slanja i primanja pošiljki, čime bi se izbjegao problem nestalih pošiljki npr. Osim toga, omogućila bi se kontrola temperature i brzine vozila što je u nekim situacijama značajna stavka.

Uz pomoć IoT poboljšava se i iskustvo korisnika na način da se putem prikupljenih detaljnih podataka svakog korisnika omogućava formiranje potpuno personaliziranih ponuda i pružanje ponuda i isporuke prema prilagođenom i željenom vremenu.

Sve navedeno širi vidike Internet trgovina u budućnosti. U kojoj mjeri i brzini će zahvatiti svjetsko E-commerce tržište može samo dati naslutiti. U svakom slučaju kreira nove izazove i mogućnosti u Internet trgovanju. Budite uvjereni da ćemo pratiti i prilagođavati naše aplikacije novitetima!

Započnite brzo i jednostavno prodaju svojih proizvoda putem interneta!

Zatraži ponudu