VscPro
B2B web shop najbolje prakse 2020-2-7 https://www.vsc-pro.com/b2b-web-shop-najbolje-prakse-2192/2192/blog/
B2B web shop najbolje prakse 7 .  veljača   2020 .

B2B web shop najbolje prakse

Otvaranjem B2B web shopa ste započeli ciklus poslovnog modela koji na globalnom nivou bilježi veliki rast. Kako biste privukli i zadržali kupce morate uložiti mnogo više truda da biste u tom poslovanju postali i uspješni. Kvalitetni poslovni odnosi sa postojećim korisnicima su nezamjenjiva poslovna strategija, dok će ih uspješan B2B web shop još više učvrstiti. Današnji modeli B2B ecommerce sustava nadilaze automatizirane sustave naručivanja stavljajući veći naglasak na odnose, a manje na transakcije. Donosimo vam osnovne smjernice bez kojih vaše B2B online poslovanje neće donijeti pozitivne rezultate.

Osigurajte atraktivnu web lokaciju sa odličnim korisničkim iskustvom – dizajn vašeg web shopa mora biti atraktivan i moderan, ali u sito vrijeme treba pripaziti da je jednostavan za kretanje i odličnog korisničkog iskustva. Proizvode treba rasporediti u dobro definirane kategorije što kupcima olakšava pregled i odabir. Ako tražite da se kupci prijave prije kupovine, provjerite jeli proces prijave brz i jednostavan. I činjenica koju često ponavljamo: kompliciran proces odjave je najčešći razlog napuštene košarice.

Ponudite svojim korisnicima sveobuhvatne opise proizvoda - vaša web stranica treba pružiti dovoljno detalja o proizvodima da udovolji radoznalosti kupaca i potakne odluku o kupnji. Kad korisnik nije u potpunosti informiran o proizvodu, odlazi sa stranice. Obavezno prikažite sve troškove dostave kako bi ponuda bila transparentna korisnicima.

Ponudite svojim B2B kupcima mogućnost ponavljanja prijašnjih narudžbi – takav postupak naručivanja je uobičajen kod B2B poslovanja. Vašim kupcima će stvoriti velike poteškoće ako na vašem web sjedištu nemaju te mogućnosti. Uspješan B2B web shop je onaj koji ima velik broj ponavljajućih narudžbi. Kao što im pogoduje ponavljanje prošlih narudžbi, tako im je vrlo važno da su podaci o dostupnosti uvijek ažurni na webu. Tu ažurnost će omogućiti integracije sa ERP sustavima u dvosmjernoj komunikaciji. Pružit će korisnicima ažurne podatke o zalihama i cijenama u stvarnom vremenu.

Mobile friendly - Mobile vam omogućuje da svojim kupcima pružite doživljaj kupovine bilo gdje i bilo kada. Istraživanja pokazuju da 78% B2B tvrtki vjeruje kako je mobile friendly značajka budućnosti ecommerce poslovanja. Provjerite je li vaše web sjedište prilagođeno mobilnim uređajima kako bi kupci mogli pristupiti vašoj web lokaciji s mobilnog uređaja jednako lako kao i s računala.

Investirajte u optimizaciju tražilica – snažna SEO strategija za ecommerce poslovanja je vrlo važna za vašu prodaju bez obzira na vrstu poslovanja kojom se bavite, što prodajete i kakve su cijene vaših proizvoda i usluga. 71% korisnika vrši pretragu na tražilicama sa općenitim izrazima koji ne uključuju brand ili ime tvrtke. Istraživanja daju podatke kako prosječni korisnik napravi 12 pretraga prije aktivnog uključivanja na neko web sjedište. Vaša tvrtki gubi na ovom području ako nemate aktivnu optimizaciju tražilica i prepušta dobitak konkurenciji.

Za prodaju svojih proizvoda koristite različite vrste medija – svojim klijentima možete pružiti više informacija tako da ih plasirate u različitim formatima. Zajedno s lako čitljivim opisima proizvoda i profesionalnim fotografijama, razvijajte videozapise na stranicama proizvoda B2B web shopa gdje kupci mogu vidjeti kako izgledaju i funkcioniraju vaši proizvodi. Vaši kupci moraju vidjeti kako vaši proizvodi mogu udovoljiti njihovim potrebama i na koje sve razne načine ih mogu koristiti.

Pojednostavite svojim korisnicima kontakt formu – iako ste postojeće korisnike uputili na benefite korištenja svojeg B2B web sjedišta, novim kupcima bi telefonski kontakt ili slanje email poruka još uvijek mogao djelovati kao jednostavniji način za stupanje u kontakt sa vama. Upravo zbog njih je vrlo važno da kontakt forma za pristupanje u ponudu vašeg B2B web shopa mora biti vrlo jednostavna za popunjavanje.

Prilagodbe B2B web sjedišta sa standardima B2C – jednostavnost pregleda i prodaje u B2C Internet trgovinama treba jednako pružiti i B2B korisnicima. Prosječna dob B2B kupaca postaje generacija milenijaca koja je odrasla uz sve internetske mogućnosti i on line ponude. Od B2B web prodaje ne očekuju ništa drugačije. Vi se pobrinite da vaša web lokacija nadmaši njihova očekivanja.

Ako svojim kupcima pružite odlično korisničko iskustvo, velike su šanse da postanu vaši stalni kupci. Otvaranje B2B web shopa vam ne treba biti zastrašujuće iskustvo, samo morate prepoznati najbolji način za prezentaciju i ponudu svojeg asortimana. Mi vam možemo pomoći u razvijanju plana izrade B2B ecommerce projekta.

Započnite brzo i jednostavno prodaju svojih proizvoda putem interneta!

Zatraži ponudu